På däcket ser du troligen en beteckning i stil med 40-622. Det tvåsiffriga talet anger däckets maximala bredd i mm. Detta säger tyvärr ingenting om den fälgbredd man behöver för att veta vilket däck man ska köpa från oss.  De avslutande tre siffrorna anger däckets diameter i mm.

Ibland står fälgbredden på fälgen, så det kan vara värt att titta på fälgkanten.

För cyklar: Om du köper däck till vad man kan kalla en “vanlig 28-tums-cykel” (dvs en diameter på 622 mm) behöver du med största sannolikhet inte mäta fälgbredden. Den är med 99% sannolikhet 19-21 mm. Undantaget är elcyklar, som ofta har en fälgbredd på 16-18 mm.

När det gäller andra däcksstorlekar är det dock fortfarande viktig att mäta fälgbredden, eftersom den i dessa fall inte är lika standardiserad. 19-21 mm är dock alltid den vanligaste fälgbredden.

Det är allra bäst om du kan mäta fälgbredden genom att ta av däcket och mäta avståndet mellan insidan på fälgens allra yttersta kanter. Se bilden till vänster.

Det går också att mäta fälgbredden utan att ta av däcket. Då mäter man fälgens bredd där fälgen och däcket möts. Om du inte har ett skjutmått hemma går det bra att mäta med en skiftnyckel. När man tagit det yttre måttet drar man av sex millimeter för att få fram den inre fälgbredden. Om det yttre måttet är 25 millimeter anger man alltså 19 millimeter när man beställer däcket.