Hur är det att cykla på era däck?

Frånsett det självklara, d.v.s. att man aldrig mer behöver fundera på att pumpa däcket eller oroa sig för punktering, är det fyra saker som kan vara värda att nämna:

  • Stötdämpning: Upplevelsen är ungefär som att cykla på ett mycket välpumpat luftdäck, så stötdämpningen är inget problem. Däcket mjuknar dessutom något efter ett tag.
  • Rullmotstånd: Rullmotståndet är litet högre med solida däck än med luftdäck. Det är nog mest att jämföra med att sätta på dubbdäck. Det är ju dock så att den cykel som har det allra största rullmotståndet är den som blir kvar i källaren på grund av att den har punktering.
  • Väggrepp: Väggreppet är detsamma som för vanliga däck.
  • Kurvkänsla: Eftersom solida däck har andra egenskaper än luftfyllda däck kan känslan vara litet annorlunda, men det är ingenting som påverkar cykelns egenskaper, och man vänjer sig snabbt.

_f2b9740Har era däck en innerslang som behöver pumpas?

Nej, det finns ingen innerslang i våra däck. De är helt solida, sånär som på miljoner små luftbubblor. De behöver därför aldrig pumpas.

Hur länge håller de?

Våra däck görs av ett mycket slitstarkt material och håller lång tid utan att de behöver bytas. Hur länge beror på var och hur cykeln används. Vanliga gummidäck påverkas av solljus och de stora temperaturskillnader det innebär att stå ute på vintern och sommaren. Efter ett tag börjar de spricka och måste bytas ut. Våra däck görs i polyurethan-plast och är därför i princip helt okänsliga för temperaturskillnader och annan typ av påverkan. Våra däck kan dock blekas en del med tiden, vilket framför allt gäller våra rosa däck. Detta påverkar inte på något sätt däckets andra egenskaper.

Är däck från Smarta Däck något för mig?

Vi vänder oss i första hand till den som vill ha en cykel som fungerar i alla lägen och som vill pyssla med sin cykel så lite som möjligt. Vårt bassortiment är däck till ”vanliga” cyklar. Vi har dock även däck till racercyklar och mountainbikes. Kontakta oss för mer information om du är intresserad av den typen av däck.

Finns däcken i olika färger?

Däcken finns i svart, grönt, gult, lila, rosa, rött och blått. Vissa färger finns i lager och kan levereras omedelbart. Andra måste beställas och då är det mellan två och tolv veckors leveranstid.

Är det krångligt att sätta på däcken?

Nej, absolut inte. Vi skickar med ett specialverktyg som gör det enkelt att få däcket på plats utan att skada fälgen. Att sätta på ett av våra däck tar bara några minuter. Se filmen om hur man sätter på däcken här.

Hur vet jag vilket däck jag ska välja?

När du valt typ av däck (cykel, rullstol, skottkärra osv) du vill ha, får du utförlig information om vilka uppgifter som behöver anges för att få rätt däck. Fälgens diameter måste du naturligtvis ange, men för t.ex. cykeldäck/rullstolsdäck är det också viktigt att fälgbredden blir rätt. Ett däck som är för smalt för din fälg kommer att kännas ”sladdrigt” att köra på och om däcket är alltför brett för fälgen kan det bli svårt att få på det. Om du är osäker är du naturligtvis välkommen att kontakta oss.

Hur tillverkas däcken?

Däcken tillverkas av en plast som heter polyurethan, vilket är samma material som finns i många trädgårdsslangar. Det ger en stor slitstyrka, samtidigt som det är tillräckligt flexibelt för att ge god åkkomfort. Plastmassan hälls ner i hjulformar som sedan snurrar för att se till att plasten sprids jämt i hela formen. Under tiden pågår en kemisk process i plasten som skapar miljoner små bubblor. Dessa bubblor blir kvar när plasten stelnar och ger däcket den stötdämpande förmåga det behöver, samtidigt som det gör däcket lättare.

Vilka hastigheter klarar däcken (nedanstående begränsningar gäller ej cykel- eller rullstolsdäck)

Våra däck skall under inga omständigheter användas i hastigheter över 50 km i timmen. Skälet är att massiva däck som roterar i den hastigheten genererar mycket värme, vilket polyurethan-däck inte klarar av. Detta är inget problem för cykeldäck, utan gäller de däck som används för olika typer av vagnar.